Johanna Sofia

Om alopecia - del 1

Alopecia är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem låter hårsäckarna gå in i vilostadiet vilket gör att håret faller av. Det finns i tre grader, areata (fläckvis håravfall), totalis (inget huvudhår) och universalis (inget kroppshår eller huvudhår). 

Ofta går sjukdomen i skov med omväxlande håravfall och perioder med hårtillväxt. Det är en oförutsägbar sjukdom. Det vanligaste är att om man tappar mycket hår är chanserna att det kommer tillbaks mindre, men jag vet personligen flera personer som har tappat allt hår vid flera tillfällen och sedan fått återväxt. 

Sjukdomen är inte fysiskt farlig på något vis. Idag finns ingen bra behandling med bestående resultat men det forskas en del. Då det inte är någon allvarlig fysisk sjukdom tycks forskningen på området ha varit relativt lågt prioriterad. Men det händer en hel del för tillfället,

här

kan du läsa mer om olika preparat som är på forskningsstadiet. 

Man har också sett kopplingar till magfloran. Många upplever att de mår bättre om de äter en kost som är snällare mot magen. Ex genom att utesluta gluten och mjölkprodukter (vilka anses vara inflammatoriska), eller genom att äta en antiinflammatorisk Paleo Diet. Dessa former av dieter har visat sig ge bra resultat för många andra autoimmuna sjukdomar. 

I Sverige finns

som har samlat mycket bra info på sin hemsida. Där kan man läsa mer om forskning, behandling och inte minst knyta kontakter med andra som har alopeci. Det anordnas bl a familjeläger varje sommar samt finns kontaktombud man kan ringa.  

Vår dotter började tappa hår i oktober -16, en liten helt kal fläck som kom i samband med att hon hade mycket skorv. Vi noterade fläcken ett tag efter hennes första penicillinkur. Hon har fått en del återväxt på fläcken men har fått fler partier över hela huvudet där håret har glesnat betydligt. Hon har aldrig tappat mycket hår utan det är en väldigt långsam, smygande förändring. Som att hon tappar hår som vi alla gör, men det växer inte ut nytt. Nu har hon väldigt lockigt hår och än så länge är det inte särskilt i ögonfallande men vi förbereder oss på att det snart kan komma att synas mer. Just nu har hon nog tappat ca 30%. Vi har valt att utesluta gluten och mjölkprotein för att se om det kan hjälpa dels hennes mage, göra henne piggare samt ev ge någon effekt på allopecian. Än så länge, efter ca 4 månader, tycker vi oss se en piggare flicka som mår bättre. Huruvida det har påverkat alopecin är svårt att säga då håret fortfarande tunnas ut, om än långsamt. Men håret är sekundärt, hon är världens finaste, roligaste, mest omtänksamma och härliga person - med eller utan hår, det är en självklarhet för oss. Vi hoppas vi kan lyckas förmedla det till henne under hela hennes uppväxt!

Alopeciförbundet